Makrel (Scomber scombrus)
Makrelfisk familien omfatter ca. 50 forskellige arter makrel, som alle tilhører gruppen af eftertragtede spisefisk.
Makrellen lever i stimer langs den europæiske atlanterhavskyst og i Nordsøen, vestlige del af Østersøen samt i Middelhavet.
Makrellen har en karakteristisk torpedoformet krop med stålblå striber på ryggen.
Makrellen kan blive op til 60 cm lang og opnå en vægt på op til 5 kg.
Normalt fanges og sælges makrellen, når den har opnået en længde på 30-40 cm.
Afhængig af årstiden vil makrellen`s fedtindhold variere fra 3% i foråret til 30% i efteråret. I vinterperioden tager makrellen ingen føde til sig. Når det bliver forår, begynder makrellen at leve af zooplankton, vingesnegle, små krebsdyr m.m., som makrellen sier ud af vandet ved hjælp af et filter i dens gæller. Voksne makreller jager små sild, brislinger og tobis.
Makrellen har en karakteristisk torpedoformet krop med stålblå striber på ryggen.
Makrellen kan blive op til 60 cm lang og opnå en vægt på op til 5 kg.
Normalt fanges og sælges makrellen, når den har opnået en længde på 30-40 cm.
Afhængig af årstiden vil makrellen`s fedtindhold variere fra 3% i foråret til 30% i efteråret. I vinterperioden tager makrellen ingen føde til sig. Når det bliver forår, begynder makrellen at leve af zooplankton, vingesnegle, små krebsdyr m.m., som makrellen sier ud af vandet ved hjælp af et filter i dens gæller. Voksne makreller jager små sild, brislinger og tobis.
Æggene fra makrell hunnen, lægges tæt på overfladen.
Makrel-hunnerne lægger op til 450.000 æg, der har en diameter på 0,9-1,4 mm.
Makrel-Larverne klækkes efter ca. 6 dage. Efter to år har de allerede opnået en længde på over 20 cm.
Makrel-hunnerne lægger op til 450.000 æg, der har en diameter på 0,9-1,4 mm.
Makrel-Larverne klækkes efter ca. 6 dage. Efter to år har de allerede opnået en længde på over 20 cm.
Makrellens kød er aromatisk, saftigt og mørt og har en brun-rød farve. Makrellen anvendes frisk, røget, bejdset, dybfrossen, marineret og som helkonserves. På grund af dens udprægede aroma egner den sig specielt godt til at blive grillet eller stegt.
Esben Andersen
Ingen kommentarer:
Send en kommentar