18 april 2012

Rejestrygenet - Rejehov, REJE-NET, Rejenet voksenmodel ! - Rejenet børnemodel !




RejeHOV Rejenet RejeStrygenet
At stryge REJER:
I sommermånederne bruger vi normalt masser af tid på
stranden. Sol og saltvand er dejligt, men kysterne gemmer
også på et rigt dyreliv med store naturoplevelser for børn og
voksne. På det lave vand vrimler det med rejer.
Med en rejehov og et lille plastakvarium, kan I komme tæt på
rejer og det lave vands mange, sjove beboere.


Rejehov, Rejestrygenet, Rejenet:
Det er en type fiskenet, der gennem
mange generationer har været brugt til at stryge rejer
ved kysterne i Danmark.
Med rejehoven fanges også mange
andre fantastiske dyr. Netmaskerne
må ikke være større end 10-11 millimeter.

Hvor kan man stryge rejer?
Hvor er fjordrejer - hesterejer ?

Rejer hører til krebsdyrene ligesom strandkrabber, edderkoppekrabber
og tanglopper.
Hesterejer fanges på sandbund.
Hesterejer er godt kamuflerede og kan skifte farve
efter bunden.
Hesterejer har små klosakse.
Hesterejer skifter ikke farve, når de bliver kogt,
men Hesterejer smager godt alligevel.

Tangrejer og fjordrejer findes i tang og ålegræs-bælter,
især ved østvendte kyster.Rejerne opholder sig i blæretangen.
Tangbuske tages op og rystes over rejenettet,
så alle rejer giver slip og lander i nettet.
En "reje"pose til fangsten er nødvendigt at huske.
Hold "reje"posen under vand, så alle rejer holdes friske.
Et par waders k a n være en god idé at have på i det kølige vand.
Tangrejer og fjordrejer får den flotte røde farve,
når Tangrejer og fjordrejer bliver kogt.
Tangrejer og fjordrejer bliver op til 7-8 cm lange.

REJE typer:

Tangrejer:
Tangrejer ligner Fjordrejer meget,
men bliver Tangrejer lidt mere orangefarvet ved kogning,
og Tangrejer har røde striber på bagkroppen.

Fjordrejer:
Fjordrejer / Roskilde-rejer,har øjne på stilke.
og kendes på sin lange pandetorn.

Brakvandsrejer:
Brakvandsreje er lidt mindre end Fjordrejer
og i ukogt tilstand er Brakvands rejer smule mere grønlige,
og øjnene sidder ikke på stilke.

Sandrejer:
Sandreje - kaldet Hestereje er grå,
Hesterejer kendes bedst på den manglende pandetorn.
Hesterejer er grågul, men tilpasser,
ligesom flere andre krebsdyr, sin farve til underlaget.
Hesterejen lever mest nedgravet i
sandbunden med kun antenner og øjne stikkende op.
Sandrejer bliver ikke røde ved kogning,
men Sandrejer kan dog udmærket spises.


Kogning af fjordrejer - hesterejer:
Til fire personer rækker cirka 800 gram levende fjordrejer.
Mål fjordrejer op i litermål og
kom cirka dobbelt så meget vand i kog.
Tilsæt tre-fire spsk. salt og to tsk. sukker,
ti peberkorn,
et laurbærblad,
et bundt dildstilke.
Hæld rejerne i, når vandet bulderkoger.
Lad vandet koge op, sluk og lad rejerne stå i et minut,
før rejerne hældes i et dørslag, overbruses med vand
og stilles til afdrypning og afkøling.
Pil rejerne, når de er til at røre ved.
Sæt rejerne koldt indtil en halv time før, de skal spises.
Sådan piller man fjordrejer
Den bedste rejesmag opnås når en smule af hovedet,
forkroppen eller hvad det nu er,
bliver siddende på den pillede reje.
Det gøres bedst ved at tage fat i kanten af rygskjoldet
og vippe det og benene af i ét tag.
Derefter klemmer man let omkring rejens hoved,
mens man med den anden hånd klemmer på halespidsen
og hiver haleskjoldet af.
Arranger rejerne som rejemadder på godt syrligt kommenbrød
smurt med smør...simpelt og godt,
med sort peber og eventuelt citron.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar